הקודם
הבא

מדוע קנדה?

אנו נשאלים לעיתים, למה לעשות עסקים עם קנדה. הסיבות הן רבות ומגוונות. קנדה הינה מדינה גדולה, עשירה בחומרי גלם עם כלכלה יציבה ומפותחת. היא דורגה במקום העשירי בתמ"ג הכולל בשנת 2016 בדירוג המדינות המתועשות (G7), והיא עולה  על שבע מהמדינות הללו במדד התוצר לנפש. המשמעות היא שברמת סבירות גבוהה, לקנדי הממוצע תהיה הכנסה פנויה לרכישת מוצרים ושירותים מיובאים חדשים.  בנוסף, גידול האוכלוסייה בקנדה הוא הגבוה ביותר מבין המדינות המתועשות, כך שאוכלוסיית הצרכנים הפוטנציאלים בעלי האמצעים לרכוש הולכת וגדלה  עם הזמן. מעניין לציין ששני שלישים מהגידול באוכלוסייה מחמש השנים האחרונות הם תוצר של הגירה. כלומר, קנדה צוברת אוכלוסייה מגוונת יותר שיכולה לתמוך בשווקי נישה עבור מוצרים בינלאומיים.  הערכת שווקים חדשים והזדמנויות ייצוא לעולם אינה קלה, אך קנדה בהחלט מראה סימנים מבטיחים לעסקים הרואים בכך את היעד הבא שלהם.

 

זאת ועוד, הבנק העולמי דרג את קנדה במקום ה-22 מתוך 190 מדינות במדד קלות עשיית עסקים (ease of doing business index)  מדורגת במקום השני בכל הקשור לפתיחת עסקים, ובין עשרת המובילים בקבלת אשראי והגנה על משקיעים קטנים.

ואם כבר מדגדג לכם, אתם מוזמנים ללחוץ על הקישורים לנתונים נוספים:

ישראל קנדה - נתוני מסחר

נתוני הסחר בגרפים שלעיל עובדו  ונותחו על ידי היחידה הכלכלית במכון הייצוא והנם מפורסמים באתר באדיבות המכון לייצוא

ענפי יצוא עיקריים לקנדה | במיליוני דולרים, 2015-2018

התפלגות היצוא לקנדה בחתך ענפי | ע"פ ממוצע 2015-2018

התפתחות היצוא לקנדה בחתך ענפי | 2015-2018, מיליוני דולרים

התפלגות היבוא מקנדה בחתך ענפי | ע"פ ממוצע 2015-2018

התפתחות היבוא מקנדה בחתך ענפי | 2015-2018, מיליוני דולרים

נתוני הסחר בגרפים שלעיל עובדו  ונותחו על ידי היחידה הכלכלית במכון הייצוא והנם מפורסמים באתר באדיבות המכון לייצוא

הסכמי הסחר

הסכם הסחר החופשי ישראל-קנדה (תיקון משנת 2018)

ב- 28.05.18 נחתם בקנדה ההסכם המשודרג לסחר חופשי בין ישראל לקנדה. ההסכם נפתח לדיונים בפברואר 2014 לבקשת קנדה לצורך שדרוג ההסכם מ-1997, שנחשב למיושן. מאז הסחר בין המדינות גדל באופן משמעותי – מחצי מיליארד דולר לכמעט מיליארד דולר בשנת 2017. היקף היבוא בסחורות מקנדה לישראל ב-2017 נאמד ב-2.299 מיליון דולר והיצוא מישראל לקנדה ב-4.663 מיליון דולר.

מוצרי התעשייה היו פטורים ממכס במסגרת ההסכם המקורי ומטרת ההסכם המעודכן הייתה להרחיב את ההטבות לתחומים נוספים כדוגמת חקלאות ומזון. המטרה הושגה לשני הכיוונים:

יצוא לקנדה: מתוך 1646 שורות מכס (מוצרים או קבוצות מוצרים דומים) 1073 יהיו פטורות ממכס עבור היצואנים הישראלים לקנדה.

יבוא לישראל: מתוך סך כל 1430 שורות מכס 799 שורות מכס יהיו פטורות ממכס ו- 106 קיבלו הטבה חלקית עבור היצואנים מקנדה בכניסה לישראל. 

סעיפי ההסכם המקורי הורחבו ויצואנים ישראלים שבעבר לא עמדו בתנאי הסף של ההסכם, נכללים לאחר השדרוג, ויכולים להנות מההטבות שההסכם מעניק. כך למשל ההסכם המעודכן כולל לראשונה פרק בנושא עסקים קטנים ובינוניים. במסגרת הפרק הזה, הצדדים סיכמו על  שיתוף פעולה, הכולל זיהוי דרכים לסייע לעסקיים קטנים ובינוניים משני הצדדים לנצל את ההזדמנויות המסחריות המוענקות בהסכם.  הוסכם על תמיכה וסיוע ליצואנים שהם מיזמים קטנים ובינוניים.

גמישות נוספות שנוצרה כתוצאה מהשדרוג היא האפשרות לבצע עיבודים מזעריים בכמה מדינות מבלי לאבד את מעמד המקור. הדבר מייצר תשתית נכונה להתנהלות הגלובאלית של המפעלים ומרחיב את יכולות התמרון של היצואנים הישראלים. בנוסף, נבנה מתווה תהליכים לקידום הקומולציה עם ירדן, ונוצר פתח לשילוב בין התעשיות הישראלית והירדנית ביצוא לקנדה.

הסכמי סחר ישראל קנדה

תאריך פרסום: 02.09.2019: ההסכם המשודרג לאזור סחר חופשי בין ישראל לקנדה נכנס לתוקף

תאריך פרסום: 31.05.2018: ישראל וקנדה חתמו על הסכם סחר חופשי מעודכן

תאריך פרסום: 05.2018: שדרוג ההסכם לאזור הסחר החופשי עם קנדה 2018

הסכם אזור סחר חופשי ישראל קנדה עיקרי ההסכם וכללי מקור

נתוני משרד הכלכלה

אוכלוסיה: 35.2 מליון איש , מרביתם מרוכזים בקרבת הגבול עם ארה"ב.

שטח: 9,971,000 קמ"ר (פי 450 משטחה של ישראל).

10 פרובינציות ו-3 טריטוריות (שטחי ענק בצפון קנדה, דלילים באוכלוסיה).

בעשור האחרון מתחזק מטבע הדולר הקנדי, CAD.

קנדה מדורגת מס' 14 בעולם בתמ"ג לנפש ושומרת על מגמת צמיחה יציבה מ-2011.

תמ"ג לנפש: 51,911 $ (US)

תמ"ג לנפש (PPP): 43,253$ (US)

קצב צמיחה: 2.2%

תחזית קצב הצמיחה: לשנים 2015-1019 2.2%

שירותים מהווים כ69% מה GDP , תעשייה 28% מה GDP

 

ענפי תעשייה עיקריים
  • מגזר השירותים המגזר הגדול והמפותח ביותר בכלכלה הקנדית – מעסיק 75% מכוח העבודה ותורם שני שלישים מהתוצר. פיננסים, ביטוח ונדל"ן מהווים חלק מרכזי בו. הסקטור הפיננסי של קנדה מדורג במקום הראשון בדירוג ההשקעות של מודי'ס.
  • מערכת בנקאית המערכת הבנקאית הקנדית נחשבת לאחת החזקות בעולם ושרדה בהצלחה גם את המשבר הפיננסי העולמי ב-2008.
  • אנרגיה ואוצרות טבע קנדה היא מעצמת נפט בהתהוות – היא עתודת הנפט השלישית בגודלה בעולם והשישית בהפקתו. בנוסף, היא המפיקה השלישית בעולם של גז טבעי והשנייה בהפקת אוראניום. קנדה היא גם הספקית הראשית של ארה"ב בתחום האנרגיה (שמנים, ז, אוראניום, וחשמל). מתוך כלל הייצוא של קנדה ב-2013 (שעמד על 458 מיליארד דולר), סקטור האנרגיה ואוצרות הטבע הוא המשמעותי ביותר – כ-160 מיליארד דולר ייצוא בשנה זו (מתוכם כ-111 מיליארד דולר רק נפט וגז).
  • ענף הרכב קנדה היא המדינה ה-16 בגודלה בעולם בייצור הרכב, כאשר 90% מהייצור מיועד לייצוא (בעיקר לארה"ב). הענף מהווה 12% מכלל הייצור הקנדי ו-9% מהייצוא הקנדי (44 מיליארד דולר ב-2013).
  • תעשיית הייעור והעץ הייעור בקנדה מהווה 10% מהיערות בעולם כולו ומאפשר תעשייה חזקה בתחום (ייצור מוצרי עץ מלא, ייצור מוצרי עיסת נייר, כריתת עצים). מדובר במרכיב משמעותי ביותר בתמ"ג הקנדי.
  • חקלאות גידול בעלי חיים, יבולים (חיטה, שעורה זרעים, פירות וירקות) וגידול אורגני מהווים חלק נכבד מענף החקלאות בקנדה. קנדה היא יצואנית התבואה השנייה בגודלה בעולם, אחרי ארה"ב. כמו כן, גם לתעשיית העופות (ייצוא ל-86 מדינות) ולמשק החלב תפקיד חשוב. בשנים האחרונות חל גידול רב בביקוש לחקלאות אורגנית, עד כדי קושי לספק את הסחורה.
  • התעשייה האווירית והחלל קנדה היא יצרנית מובילה בעולם של חלקי מטוסים, תקשורת ומערכות אלקטרוניות למטוסים. היצוא בתחום זה מהווה מעל 80% מההכנסות השנתיות של התעשייה (שהן 22 מיליארד דולר).
  • מכונות וציוד עיקר הפעילות במתכות, מכונות מנועים וטורבינות. ייצוא של כ-10 מיליארד דולר ב-2013.